Gästelevprogram

ÄN ÄR DET INTE FÖR SENT ATT SÖKA TILL VÅRT GÄSTELEVPROGRAM 2020-2021. VI PLANERAR ATT ÖPPNA SKOLAN SOM VANLIGT MED UNDERVISNING PÅ PLATS. TA CHANSEN OCH SÖK! 

______________________________________________________

Svenska gymnasister på samhällsvetenskapsprogrammet (inriktning samhällskunskap), ekonomiprogrammet (inriktning ekonomi) och på naturvetenskapsprogrammets (inriktning naturvetenskapliga eller samhällskunskap) har möjlighet att under ett annorlunda läsår vara gästelev hos oss på den Skandinaviska skolan i Madrid.

Att under ett år studera på Skandinaviska skolan i Madrid är en bra merit för framtiden inte minst med tanke på att spanska är det näst största språket i världen. Vår skola har omkring fyrahundra elever totalt och av dessa går just nu sextiofem på gymnasiet. Om man läser årskurs två här, studerar man det tredje året på sin hemskola i Sverige. De elever som väljer att studera det tredje året här firar ett traditionellt studentfirande här på skolan. Vi har gästelever från hela Sverige. De flesta stannar ett läsår, men vissa en termin och andra blir kvar i flera år.

Förutom de vanliga kurserna, får eleverna en fördjupad kunskap om Spanien genom en kurs med spansk inrikting: Kultur- och idéhistoria (100 poäng). Elevernas kunskaper i spanska förbättras rejält under året i Madrid. Alla elever från Sverige studerar spanska på sin nivå men mycket av spanskan lär man sig också i sin spanska värdfamilj.

Vi utlovar en personlig undervisning med engagerade lärare.

Eleverna bor i spanska familjer, vilket utvecklar deras språk och ger kunskap om det spanska sättet att leva. På skolan serveras lunch och man når skolan med kommunal transport eller skolbuss.

Mycket snabbt lär sig ungdomarna Madrid, en av Europas mest intressanta huvudstäder. Nöjeslivet finns där, men också kultur, arkitektur och en annan miljö än hemma.

I Madrid finns ett mycket stort utbud av sport. Självfallet finns där fotbollen med Real Madrid, Atletico Madrid och Getafe, men också skidåkning, tennis, dans, basket etc. Skolan hjälper till med kontakter för den som vill idrotta.

Året på Skandinaviska skolan kan ses som ett mellanting mellan ett år som utbytesstudent och ett år hemma i Sverige. Man är i en helt ny omgivning, mitt i ett världsspråk och en sexmiljonersstad, man tar med sig sina poäng hem, ofta dessutom med fina resultat, och man har en sorts hemlik trygghet i skolan där man kan tala svenska och få det stöd man som ung människa behöver.

Studier

 

Gymnasiet följer den svenska läroplanen Gy 11.

Vi garanterar 800 poäng under läsåret. Spanska är obligatoriskt och vi har undervisning på alla nivåer. Vi rekommenderar också starkt att alla gästelever läser Idé- och kulturhistoria. Kursen fokuserar på spanienkunskap och innehåller förutom teoretiska studier även diverse studiebesök. Undervisningsspråket i alla ämnen utom engelska och spanska är svenska.

Eftersom vi får elever från ett stort antal olika gymnasieskolor i Sverige och alla har olika studieplaner så kan vi inte kan garantera att eleverna får läsa exakt det som de skulle ha gjort i Sverige. Om det skulle vara något problem så brukar vi kunna lösa detta genom kontakter med hemskolan i Sverige.

 

Inackordering

 

Alla gästelever bor i spanska värdfamiljer i Alcobendas, en förstad norr om Madrid.

I inackorderingen ingår eget rum, sängkläder och handdukar, tvätt av kläder, tillgång till badrum, frukost och middag under vardagar samt frukost, lunch och middag under helger och lovdagar. Att få bli del av en spansk familj är en del av erfarenheten under året i Madrid.

På skolan finns en kontaktperson som eleven och föräldrarna alltid kan vända sig till och som är skolans kontakt mellan eleven, föräldrarna i Sverige och värdfamiljen i Spanien. Kontaktpersonen har en kontinuerlig uppföljning under året om hur det fungerar i värdfamiljen och hur eleverna mår och trivs.

 

Avgifter

 

Följande avgifter gäller för läsåret 2020-2021 (delas på 10 månader):

 • Anmälningsavgift: 100 €

Dennan avgift återbetalas om vi inte kan erbjuda dig plats. Avgiften återbetalas inte om du tackar nej till en erbjuden plats eller om du drar tillbaka ansökan.

 • Skolavgift: 8.900 €

Många kommuner låter elever ta med sig skolpengen till en svensk utlandsskola. Denna täcker då hela eller nästan hela vår skolavgift. Mellanskillnaden på skolans avgift och vad kommunen betalar, betalas av eleven. Kontakta Utbildningsnämnden i den kommun du är skriven för att höra om skolpengen följer med utomlands och hur processen går till.

 • Värdfamiljsavgift: 7.200 €

 • Skolmat: 950 €

Behov av särskilt stöd omfattas inte av den allmänna skolavgiften.

Avgiften för läsåret betalas årsvis, terminsvis eller månadsvis. Förbindelse om betalning av elevavgift görs alltid för hel påbörjad termin, oberoende av betalningssätt som har valts. Ingen återbetalning av denna görs.

Skollunch och skoltransport

 

Skolrestaurangen serverar lunch på skolan. Skolmaten lagas på skolan och det är en blandning av skandinavisk och spansk mat. Varje dag finns ett salladsbord med färska grönsaker. På skolan serveras även frukost och fika, som eleverna kan köpa.

Skolan har en egen skoltransport för de elever som bor i centrala Madrid, vilket man betalar extra för. Gästeleverna som bor i Alcobendas åker kollektivtrafik till och från skolan. Det går bussar till och från Alcobendas som tar cirka 30 minuter. Eleverna köper ett månadskort som gäller på alla bussar, tåg och tunnelbana i hela Madrid. Detta kort kostar i år 20€ per månad.

 

Utvecklingssamtal och information om studieresultat

 

Utvecklingssamtal genomförs i slutet av höstterminen och i mitten av vårterminen. Vi ser gärna att gästelevernas föräldrar kommer på besök någon gång under höstterminen. Vi ordnar då ett samtal med någon av mentorerna på gymnasiet. Föräldrarnas besök är viktigt på många sätt, för eleven för att träffa sin familj, för föräldrarna för att se hur vi har det och hur eleverna bor och för oss på skolan för att få en bra kontakt med hemmet.

 

Studiebidrag

 

Studier vid Skandinaviska Skolan ger samma rättigheter till studiemedel som en vanlig skola i Sverige. Föräldrarna i Sverige ansvarar för att ansöka om detta från CSN.

 

Sjukförsäkring

 

Den svenska sjukförsäkringen gäller även i Spanien. Det europeiska sjukförsäkringskortet som ansöks hos försäkringskassan måste finnas med under vistelsen. Sjukvården är gratis och värdfamiljerna tar med eleverna till deras vårdmottagning så att de blir inskrivna och får en husläkare.

Skolan har en försäkring som täcker olycksfall under skoldag, transport till och från skolan, samt annan tid då eleven deltar i en aktivitet arrangerad av skolan. Försäkringen gäller inte utanför skoltid och vi rekommenderar därför starkt att eleverna tecknar en tilläggsförsäkring.

 

Ansvar

 

Vårdnadshavaren i Sverige har alltid det yttersta ansvaret för eleven.

 

Läsåret

 

Vi startar i början av september och runt midsommar. Vi har jullov, sportlov och påsklov. Kalendariet för hela läsåret finns på hemsidan.

Vidare information

 

Kontaktperson för gymnasiet, Rektor

Jenny Dettmann, jenny.dettmann@escandinavo.com

Värdfamiljsansvarig

Merete Selnes, vardfamilj@escandinavo.com

Mentorer för gästelever:

Eva Olsson och Frida Lundberg, gymnasiet@escandinavo.com

 

Välkommen att bli gästelev vid Skandinaviska skolan och välkommen till Madrid!

 

Anmälan

 

 1. Fyll i Anmälningsblanketten
 2. Bifoga följande dokument:
 • Ett personligt brev som du skriver till oss där du berättar lite om dig själv och varför du skulle passa på just vår skola.
 • Senaste betyg
 • Din personliga studieplan
 • Kopia på pass (digitalt i färg)
 • Ansiktsfoto (digitalt i färg mot ljus bakgrund)
 • Kvitto på inbetald ansökningsavgift
 1. Skicka in alla dokument digitalt till jenny.dettmann@escandinavo.com senast 15 mars 2020.
 2. När vi fått både din inbetalning och dina ansökningshandlingar får du ett email från oss som bekräftar att vi har mottagit dessa.
 3. Därefter kommer vi kontakta dig för att komma överens om en studieplan.
 4. När studieplanen är klar kommer du att kontaktas av oss för en intervju. Antingen personlig intervju i Sverige eller via telefon.
 5. Efter att intervjun är gjord kommer du att få besked om vi kan bereda plats för dig eller inte (senast 15 april 2020).
 6. Efter ytterligare några veckor kommer ett formellt antagningsbesked.